Battle of Britain 80: Allies in the Air

Decennialang zijn de luchtgevechten van de zomer van 1940 geprezen als een gevecht tussen goed en kwaad – aanvaller en verdediger, uitgevochten tussen Messerschmitts, Spitfires en Hurricanes. De realiteit van deze gigantische strijd tussen jagers en bommenwerpers was vooral heel bloederig en lang niet zo heroïsch.

 

Maar liefst 14.000 Britse burgers kwamen om in de strijd, naast de bijna 5.000 militairen die aan beide kanten sneuvelden. Battle of Britain 80: Allies At War werpt een nieuw perspectief op de gebeurtenissen van de zomer en herfst van 1940. Groot-Brittannië verkeerde in crisis na een verwoestende nederlaag in Europa en de Duitse Luftwaffe kreeg de taak om de RAF te vernietigen voorafgaand aan de geplande invasie van Groot-Brittannië. Ondermaatse en slecht presterende vliegtuigen kwamen in actie, wat vermoeidheid, mechanisch falen en tactische misrekeningen aan beide kanten in de hand werkten en een bloedige tol eiste van alle piloten.

 

Met behulp van nieuw ontdekte archiefopnames, zeldzame beelden en ongekende toegang tot veel van de overgebleven vliegtuigen, onthult HISTORY de weinig bekende geheimen van het conflict en nemen ze ons mee in de opmerkelijke lappendeken van naties die deel uitmaakten van de RAF squadrons.