D-Day 75: World War True

Met het seizoen van World War True, eert HISTORY® de 75ste verjaardag van de Tweede Wereldoorlog met de volgende programma’s.

Memories of D-day

6 juni 1944: Operatie Overlord begint. Bekijk D-day door de fotografische ogen van de Britse soldaten. In deze film worden de herinneringen en beelden van veteraanfotografen Peter Norris, Harry Oakes, John Aldred en Peter Handford van hun activiteiten tijdens D-day herdacht. De foto’s die door deze correspondenten zijn verzameld, helpen ons de strijd, die plaatsvond tijdens het heroveren van bezet gebied, beter te begrijpen. De ‘herinneringen’ die zij hebben vastgelegd, geven nieuw inzicht in deze beroemde gebeurtenis.

The Plane That Led D-Day

In de nacht van 5 juni 1944, vertrok uit Engeland een C-47 parachutistenvliegtuig, met de bijnaam That’s All, Brother, om geallieerde soldaten in Normandië te droppen om een doorgang te maken voor de tienduizenden troepen die voor de kust lagen. Ondanks het overleven van tientallen missies, verdween het vliegtuig na de oorlog. De C-47 die de invasievloot leidde, werd in Europa vernietigd, naar huis verscheept en gesloopt of, nog erger, gesloopt en gesmolten, net als duizenden andere overtollige vliegtuigen. Een toevallige ontdekking in 2015 leidde tot een wedloop om het vliegtuig te redden, nadat hij jarenlang in een sloperij had gestaan. Deze documentaire beschrijft het ongelooflijke verhaal van een Amerikaans icoon, zijn reconstructie en de gevaarlijke trans-Atlantische missie ter ere van Amerika’s gevallenen in Europa.