Damian Lewis: Spy Wars

Dit nieuwe docudrama, met Damian Lewis in zijn eerste presentatierol, onthult de opmerkelijke en waargebeurde verhalen achter de meest aangrijpende en belangrijke internationale spionageoperaties van de afgelopen 40 jaar. Van de waarheid achter de ontsnapping van Amerikaanse diplomaten uit Teheran (vereeuwigd in de bekroonde film ‘Argo’) tot de spionageoperatie die een kernoorlog min of meer heeft voorkomen, vertelt de serie de ongelooflijke, maar waargebeurde verhalen uit de spionageoorlogen die onzichtbaar werden uitgevochten. Damian Lewis maakt gebruik van innovatieve en zeer gestileerde reconstructies: Spy Wars werd gefilmd op locaties in Londen, Moskou en Israël. 

(NIET BESCHIKBAAR IN BELGIË)

Aflevering 1: The Man Who Saved the World

Iedere geheimagent is een koorddanser. Je moet weten wanneer je door moet gaan en wanneer je juist moet springen. Dit is het verhaal van Oleg Antonovich Gordievsky, een van s ’werelds meest waardevolle agenten van de Koude Oorlog in het westerse blok. Het laat zien hoe hij alles riskeerde om een derde Wereldoorlog te voorkomen, die de beschaving zou vernietigen, en hoe hij alles en iedereen waarvan hij hield achterliet om een van de meeste gewaagde ontsnappingen in de wereldgeschiedenis te bewerkstelligen. Voor Gordievsky zelf draait het allemaal om de manier waarop de verlichting won van het brute autoritarisme en hoe hij door het ene land werd gezien als held en door het andere als verrader.

Aflevering 2: Bombs in the Sky

Op 24 juni 2006 landt een vliegtuig vanuit Islamabad in Pakistan op Londen Heathrow Airport. Aan boord zit Abdullah Ahmed Ali, een Britse man die op weg is naar zijn huis in Oost-Londen. Ali weet niet dat hij in de gaten wordt gehouden door de MI5 - de Britse inlichtingendienst. De ontdekking op het vliegveld is een kritiek moment. MI5 wist allang dat er iets duisters aan de hand was, maar niet wat. Het kopstuk van de organisatie heeft iets meegenomen uit Pakistan dat lijkt op een softdrank in poedervorm genaamd TANG en een verdacht groot aantal AA-batterijen. Zodra het kwartje valt, weten de agenten wat er te gebeuren staat. De flat van Ali wordt gebruikt om bommen te maken. Spionagetechnieken in de 21e eeuw zijn veranderd en zijn niet meer gebaseerd op de stilzwijgende betrokkenheid zoals de heren van de Koude Oorlog het zich herinneren. De moderne inlichtingendienst heeft een totaal andere vijand: een persoon van eigen bodem die in het buitenland is geradicaliseerd. Het is een vijand die zich verbergt in het volle zicht en voor niets of niemand zal stoppen. Dit is het verhaal van een van de grootste inlichtingendienstoperaties uit de Britse geschiedenis. Het laat zien hoe de Britse inlichtingendiensten en hun bondgenoten ervoor zorgden dat het dodelijkste terreurplot dat ooit op eigen bodem werd bedacht, voorkomen kon worden. Het complot zou tien Amerikaanse vliegtuigen opgeblazen hebben.

Aflevering 3: Spies Next Door

Dit is het verhaal van de grootste spionnenuitwisseling tussen Rusland en de Verenigde Staten sinds de Koude oorlog. Hierin komt Sergei Skripalnaar voren, de man die in 2018 slachtoffer werd van de Novichok aanslag in Salisbury (VK). Vanuit de Verenigde Staten vertrekken tien Russische ‘illegalen’ die zich vermomden als Amerikanen en hun werk in sommige gevallen decennialang konden uitvoeren zonder opgemerkt te worden door de buren. Ze werden echter wel opgemerkt door de FBI die hen jarenlang in de gaten hield. Uit de andere richting komen 4 spionnen die zijn vrijgelaten uit de Russische gevangenis. Sergei Skripalis een van hen. Gennady Vassilenkois een van de andere. Hij is al jarenlang dubbelagent van de CIA en sommige mensen zeggen dat hij betrokken was bij de arrestatie van de beruchte verrader, Robert Hanssen. Maar wat de Russen niet weten is hoe waardevol Gennadyis voor het Westen.

Aflevering 4: A Perfect Traitor

Dit is het verhaal van Robert Hanssen– een voormalige FBI-agent die het voor elkaar kreeg om het Amerikaanse bolwerk van Russische undercoveragenten van binnenuit, op systematische wijze, te ontmantelen. Zijn spionageactiviteiten werden door het Amerikaanse ministerie van justitie beschreven als “waarschijnlijk de allergrootste inlichtingenramp uit de Amerikaanse geschiedenis.” Tussen 1979 en 2001 bespioneerde Hanssen Amerika voor de Sovjet- en Russische inlichtingendiensten. Zijn werkzaamheden zette de CIA en de FBI tegen elkaar op en zorgde voor een klopjacht op infiltranten, wat de Amerikaanse inlichtingendiensten ontwrichtte.

Aflevering 5: Escape from Tehran

In de spionagewereld heb je een waterdicht verhaal en een sterke alias nodig. Met overtuigende papieren alleen kom je er niet. Het gaat om je uiterlijk, je houding, om wat je zegt en om wat je doet. Je moet hoe dan ook in karakter blijven, ongeacht het gevaar. Het is januari 1980. Mehrabad Airport, Tehran. Acht filmmakers begeven zich in de Iraanse hoofdstad. Ze zijn op zoek naar locaties voor een film met een groot budget, een door Hollywood geproduceerde scifi-fantasie film. Het zijn twee Europeanen en zes Canadezen. Ze zijn uiteraard niet echt op zoek naar filmlocaties. Twee ervan zijn CIA-agenten en de andere zes zijn Amerikanen. De Amerikanen zijn medewerkers van de ambassade in Iran die erin zijn geslaagd om de bezetting, die nog een jaar zal duren, te ontsnappen. Alle paspoorten, papieren en scripts zijn nep. Hun vermommingen zijn ook nep. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde, islamitische militanten onder het bevel van de Ayatollah Khomeini, doorkruisen de vertrekhal. Hoe zorgen ze ervoor dat ze zichzelf niet ontmaskeren? Dit is het opmerkelijke verhaal van een man die zich laat inspireren door Hollywood en zes angstige diplomaten leert ‘om zich als iemand anders voor te doen’. Daarmee behaalde hij een overwinning voor de CIA, tijdens een van de zwaarste momenten in de Amerikaanse buitenlandse betrekkingen.

Aflevering 6: Trojan Horse

Deze aflevering gaat over het verbijsterende verhaal van Vladimir Vetrov, een hooggeplaatste KGB-officier en geheimagent voor de Franse inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog. Nadat hij een aantal jaren in Parijs had doorgebracht, besloot hij in december 1980 om voor de Franse inlichtingendienst te spioneren. In zijn rol als geheimagent bezorgde hij meer dan 4000 documenten aan zijn handlangers die de buitengewone strekking van de industriële, Sovjet spionagemissie tegen het Westen onthulden. De adviseurs van President Ronald Reagan manipuleerden de situatie naar hun hand door de Russen te voorzien van defecte technologieën. Deze Trojaans Paard-achtige operatie ondermijnde de Sovjet-wetenschap en technologie op fatale wijze. Vetrov werd in februari 1982 gearresteerd voor de moord op een omstander en de poging tot moord op zijn minnares, KGB-secretaris Ludmilla Ochinkina.

Aflevering 7: Merchant of Death

Dit is het verhaal van Viktor Bout die de meest beroemde – of juist beruchtste – Russische zakenman uit de geschiedenis zou worden. De voormalig spion werd s ’werelds gevaarlijkste wapenhandelaar en verantwoordelijk worden voor de dood van miljoenen mensen wereldwijd. Het is een verhaal van hebzucht en verderf, en het leidde tot een van de meest riskante undercoveroperaties ooit.

Aflevering 8: Exodus

Dani Limor werd in 1968 door Mossad gerekruteerd. Vrijwel alle opdrachten aan het adres van Limor blijven tot op heden geheim. Maar zijn succesvolle missies maakten hem tot een van de beste agenten van de Mossad. In 1977 erkende de Israëlische staat op officiële wijze het erfgoed van 90.000 Joden die afstamden van Joden die 2500 jaar eerder uit Jerusalem waren gevlucht. Op dat moment woonden zij bijna 3000 kilometer verderop in een enclave van ongeveer 500 verarmde dorpen in de noordwestelijke hoek van Ethiopië. Een land dat was onderworpen aan de procommunistische, militaire junta die werd gefinancierd door de Sovjet-Unie. Het werd meteen duidelijk dat de ‘verloren stam’ niet op eigen houtje uit Ethiopië zou kunnen vluchten. Dit verhaal gaat over de manier waarop de Mossad undercoveragenten naar vijandelijk gebied stuurde om op geheime wijze duizenden mensen van de ‘verloren stammen’ van Israël te repatriëren.