Race to Victory
Meer

Ter herdenking van het 75-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding van Nederland, brengt deze serie documentaires een van de meest opwindende races in de militaire geschiedenis in herinnering. Het was niet alleen een race om de oorlog te winnen, maar ook een race om grondgebied, om macht en om ideologische bolwerken.

 

In 1917 noemde Winston Churchill het communisme een ‘cultuur van tyfus’, die Rusland was binnengesmokkeld. In 1918 merkte Roosevelt op dat Churchill een schurk was. In 1924 werd Stalin de leider van de Sovjet-Unie die hij van zogenaamde staatsvijanden wilde zuiveren. Tegen 1941 steunden deze drie ideologische krachtpatsers elkaar in de oorlog tegen nazi-Duitsland en de fascistische dictator Adolf Hitler. Het was een ongemakkelijke alliantie, met een machtsstrijd, valse beloften en vol achterdocht.

 

Deze serie volgt de chronologische tijdlijn van hoe en waarom deze ongebruikelijke allianties werden gevormd in de jaren die tot de Tweede Wereldoorlog leidden en schetst een diepgaand beeld van de race naar macht en overwinning. Elke aflevering begint met een beslissend moment in de oorlog en gaat vervolgens terug met de vraag: wie heeft het bedacht? Wie gedroeg zich achterbaks? Wie deed concessies?

 

De voorlaatste aflevering van de serie behandelt de hoogtepunten van D-Day en de race van de geallieerden door Noord- Europa in hun poging om de oorlog vóór Kerstmis 1944 te beëindigen, met de de noodlottige Operatie Market Garden, de Slag om de Ardennen en de Slag om het Hürtgenwald om de Siegfriedlinie te breken en Nederland en België van het juk van het nazisme te bevrijden.

 

Deskundige interviews met historici, militaire en politieke figuren geven de serie een eigentijdse relevantie.

Bonus