< Artikelen

De gebroeders Lagina: netto vermogen en grootste vondsten

Het piepkleine Oak Island in Nova Scotia is minder dan 1,5 kilometer lang en 300 meter breed en het toneel van ’s werelds langstlopende en duurste schatgraverij af.

De Amerikanen Rick en Marty Lagina zijn de nieuwste lichting schatgravers die hun geluk beproeven. Ze zoeken al bijna 10 jaar op het eiland. Hun vorderingen van de afgelopen 5 jaar zijn te volgen in de HISTORY-serie The Curse of Oak Island, waarvan het zesde seizoen binnenkort begint. De serie is wereldwijd een groot succes en heeft veel vaste fans, waardoor de gebroeders Lagina meer in de aandacht zijn komen te staan.

Die faam gaat maakt het publiek nieuwsgierig. Daarom zetten we hier de antwoorden op de meest gegoogelde vragen over de gebroeders Lagina op een rijtje.

Hoe zijn de gebroeders Lagina aan hun geld gekomen?

In 2006 kochten Rick en Marty een aandeel van 50 procent in Oak Island Tours Inc., het bedrijf dat eigenaar is van het eiland. Dan Blankenship, die op het eiland woont, behield de resterende 50 procent. Toen begonnen ze met schatgraven. Daarvóór hadden de broers allebei heel ander werk.

Marty Lagina

Marty werd geboren in Kingsford, Michigan en studeerde Werktuigbouwkunde aan de Michigan Technological University. Nadat hij in 1977 afgestudeerd was, ging hij als werktuigbouwkundige werken voor de grote oliemaatschappij Amoco Production Company. Ondertussen rondde hij 1982 een rechtenstudie af aan de University of Michigan. Daarna richtte hij zijn eigen bedrijf op, Terra Energy Ltd, dat een pionier werd in aardgaswinning. Zo werd het een van de grootste schaliegasbedrijven in de staat Michigan.

Rick Lagina

Net als zijn jongere broer werd Rick geboren in Kingsford, Michigan. Hij werd postbode en toen hij met pensioen ging, ging hij schatgraven op Oak Island. Hij is erg op zichzelf en er is verder weinig bekend over z’n leven, zowel in het verleden als nu.

Zijn de gebroeders Lagina getrouwd?

Marty Lagina

Ja, getrouwd met Olivia. Ze hebben twee kinderen, Alex en Maddie.

Rick Lagina

Onbekend.

Waarom gingen de gebroeders Lagina naar Oak Island?

Toen hij 11 jaar was, ging Rick elke week naar de plaatselijke bibliotheek. Op een keer nam hij de Reader’s Digest van januari 1965 mee. Hij las een artikel over Oak Island, waarin het ging over de schat die daar begraven zou zijn, inclusief details over de beroemde Money Pit. Rick was meteen verkocht en wilde per se het mysterie ontrafelen.

Marty was ook geïnteresseerd in Oak Island, maar was sceptischer dan zijn oudere broer. Maar Marty wilde zijn broer helpen zijn levenslange doel te verwezenlijken en daarom stelde hij het merendeel van het geld beschikbaar om een aandeel in Oak Island Tours Inc. te verwerven.

Hoeveel vermogen hebben de gebroeders Lagina?

Marty Lagina

Voor het begin van de tv-serie werd het vermogen van Marty geschat op 40 tot 60 miljoen dollar. Vanwege het succes van de serie wordt zijn vermogen nu geschat rond de 100 miljoen dollar.

Rick Lagina

Online-bronnen schatten Ricks vermogen op ongeveer 2 miljoen dollar. Het merendeel daarvan heeft hij verdiend sinds The Curse of Oak Island in 2014 van start ging.

Hoeveel geld hebben de Lagina’s uitgegeven op Oak Island?

De broers kregen hun vergunning om naar de schat te zoeken in juli 2010 en mochten toen tegen het einde van het jaar gaan zoeken. Dat kan alleen in de zomer, want ‘s winters is het vrijwel onmogelijk om te graven in Nova Scotia. De broers zoeken nu al acht zomers op Oak Island. Ze staan erom bekend dat ze geavanceerde technologie gebruiken en experts uit de hele wereld inzetten, en dat is allemaal niet goedkoop. Ook zijn de uitgaven in de loop der jaren flink gegroeid met de inzet van steeds meer technologie op het eiland.

Wat is de duurste apparatuur die de Lagina’s op Oak Island hebben gebruikt?

De enorme boorinstallaties, die honderdduizenden tot miljoenen dollars waard zijn en die in seizoen 6 zelfs nog groter zijn, zijn de duurste apparatuur die de broers op het eiland hebben gebruikt. De graafmachines om de aarde te verplaatsen nemen de tweede plaats in.

Wat zijn de grootste vondsten op Oak Island?

Tot en met seizoen 5 hebben de broers een aantal voorwerpen gevonden die van historisch belang zijn.

In seizoen 1 ontdekten ze na het droogleggen van een aangelegd moeras een Spaanse maravedí-munt met het cijfer 8 erop, die dateerde uit 1652. In hetzelfde seizoen vonden ze bij een duik in Smith’s Cove ook niet-inheemse kokosvezels. Deze ontdekking zou erop kunnen duiden dat de makers van de Money Pit uit tropische streken kwamen.

In seizoen 5 zagen we de waarschijnlijk grootste vondst uit de hele serie, een middeleeuws loden kruis dat de geschiedenis zou kunnen veranderen, als het bewijs zou zijn voor de theorie dat Nova Scotia door Tempeliers is bezocht. Met een metaaldetector werd ook een stukje van een oud sieraad gevonden met een 500 jaar oude rodoliet, terwijl in de Money Pit twee botten werden gevonden. DNA-analyse wees uit dat een van de botten afkomstig was van iemand uit het Midden-Oosten, wat de link tussen de Tempeliers en Oak Island aannemelijker maakt. Er werd ook een stukje leer gevonden, dat van een boek afkomstig zou kunnen zijn, wat weer de theorie ondersteunt dat de schat onder Oak Island een manuscript zou kunnen zijn.