< Artikelen

De Ontdekkingen en Theorieën van Seizoen Zes

Het zevende seizoen van The Curse of Oak Island komt er bijna aan en fans kunnen eindelijk goed gaan zitten voor een reeks nieuwe onthullingen. Rick en Marty, de Lagina broers, gaan verder met hun zoektocht naar de potentiele rijkdommen die ver onder de grond, in het midden van het Nova Scotia-eiland begraven zouden liggen.

 

De broers treden in de voetsporen van andere schatzoekers - inclusief hun mentor en vriend Dan Blankenship, die vorig jaar helaas overleed – die zich voelden aangetrokken tot het eiland vanwege de legende van de schat. De folklore dateert uit de late 18e eeuw, toen de lokale bevolking voor het eerst begon te graven op de plek die inmiddels bekend staat als de Money Pit, de plek waar een verborgen schat is begraven door mensen die gehuld zijn in vraagtekens.

Het is ten eerste van cruciaal belang om de locatie van de Money Pit te vinden. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan Smith’s Cove. Dit is een plaatselijke baai waarvan men denkt dat het in verbinding staat met de Money Pit via geheime overstromingstunnels.

 

In dit overzicht blikken we terug op het vorige seizoen en overwegen we een aantal theorieën over de legendarische schat van Oak Island.

Seizoen zes begint met de “Fellowship of the Dig” (beter bekend als de Lagina's en hun team) waarin ze werken aan een kofferdam in Smith's Cove - een soort dok dat hen in staat stelt te graven zonder daarbij rekening te moeten houden met het getij. Uiteindelijk ontdekken ze een houten U-vormig bouwwerk. Dit zou een overblijfsel van een oude kofferdam kunnen zijn en werd misschien wel gebruikt door diegenen die de schat achterlieten.

 

Elders op het eiland wordt een juwelen broche ontdekt door de bemanning. Het juweel is te vergelijken met de rode rhodoniet edelsteen die ze in het vijfde seizoen vonden. Deze nieuwe vondst wordt geanalyseerd door een Meester-goudsmid, die onthult dat het “juweel” eigenlijk gekleurd glas is dat wel eens meer dan 500 jaar oud zou kunnen zijn. Zouden dit de juwelen van Marie Antoinette kunnen zijn? Een van de dienstmeisjes van de gedoemde koningin zou het voor elkaar gekregen hebben om te ontsnappen tijdens de Franse revolutie en Nova Scotia te bereiken met de gesmokkelde juwelen.

 

Een andere opwindende ontdekking is een mogelijke kruisboogpijl, die duidt op de eventuele aanwezigheid van Turcopolen, de bereden boogschutters die de Tempeliers vergezelden in de strijd. Deze ontdekking roept opnieuw de populaire vraag op of de schat van Oak Island werd begraven door de Tempeliers die de wrede onderdrukking in Europa ontvluchtten.

 

De onderzoeker Zena Halpern, van wie het overlijden op 88-jarige leeftijd besproken werd in seizoen 6, was een voorstander van de Tempelierstheorie. Wanneer Rick Lagina Zena’s huis bezoekt, krijgt hij de stapels aan onderzoek te zien die ze in de loop der jaren verzamelde. Daar hoort ook het intrigerende "Cremona Document" bij, een reeks middeleeuwse dagboekaantekeningen met betrekking tot Ralph de Sudely, een Tempelier die in de 12e eeuw de Atlantische Oceaan zou hebben overgestoken naar Noord-Amerika.

 

Maar het verhaal slaat een andere richting in zodra de “kruisboogpijl” van de Tempeliers/Turcopolen wordt geanalyseerd door een antiekexpert, die denkt dat het eigenlijk het topje van een pilum is - een soort werpspeer die werd gebruikt door soldaten in het oude Rome. Zou de schat van Romeinse oorsprong kunnen zijn?

 

De Tempelier-theorie blijft het populairst. Het Oak Island-team wordt voorgesteld aan een andere onderzoeker, Gretchen Cornwall, die gelooft dat een plaatselijk monument, bekend als Nolan’s Cross, verwijst naar de aanwezigheid van de Tempeliers op het eiland. Nolan’s Cross bestaat uit een aantal granieten rotsblokken die samen een Latijns kruis vormen. De specifieke afmetingen zouden de sleutel zijn tot de begraven schat in de Money Pit. Het probleem is dat de exacte locatie van de Money Pit nog steeds niet bekend is en het nut van Nolan’s Cross niet kan worden uitgeprobeerd.

 

 

Een van de belangrijkste vondsten van seizoen zes heeft betrekking op de "90-foot stone". Dit is een relikwie dat werd gevonden in de oorspronkelijke Money Pit en het zou de inscriptie “Forty Feet Below, Two Million Pounds Are Buried” bevatten. Een nieuwe opgraving onthult een object dat hier sterk op lijkt. Maar het mist de inscriptie en het is op het eerste gezicht alleen gegraveerd met de letters L en N.

 

Volgens een artikel uit 1909 werd de "90-foot stone”, nadat het werd opgegraven uit de Money Pit, gebruikt als hulpmiddel in de werkplaats van een boekbinder. Het is dus mogelijk dat de inscriptie is weggevaagd. Maar hoe zit het dan met de L- en N-gravures? Werden ze de laatste decennia in de steen gebeiteld nadat de oorspronkelijke inscriptie was verdwenen? Of was er gewoon nooit zo’n dergelijke inscriptie?

 

Het mysterie wordt er niet kleiner op. Ook niet wanneer astrofysicus Travis Taylor op het toneel verschijnt. Hij denkt dat vrijmetselaren de schat op Oak Island hebben begraven. Aan de hand van een vrijmetselaarsafbeelding, beter bekend als een overtrekbord, legt hij een sterrenkaart over de plattegrond van Oak Island. Hij gelooft dat de punten op deze sterrenkaart overeenkomen met de belangrijkste plekken op het eiland. Iets wat alleen nog maar meer uitgangspunten biedt voor de Fellowship of the Dig.

 

Dan is er ook nog een ontdekking in de omgeving van de Money Pit, in de vorm van een steen die oude gravures lijkt te hebben. Er wordt een speculatieve link gelegd met de Yarmouth runensteen, een stuk kwartsiet dat te zien is in het Yarmouth County museum. De graveringen op dit gesteente zouden volgens sommige mensen Viking runen zijn. De naam Leif Erikson drijft naar boven, de Viking-ontdekkingsreiziger die Noord-Amerika verkende voor Columbus. Hoewel de analyse van de experts juist moet bewijzen dat de markeringen op de steen van Oak Island GEEN runen zijn, blijft het toch verleidelijk om te denken dat Oak Island bezocht is door de Vikingen.

 

 

Hij suggereert zelfs dat Thomas Jefferson en Benjamin Franklink werden geïnformeerd over de Franse schat en dat zij, als onderdeel van de Amerikaanse revolutie, patriotten inschakelden om de verborgen schatten te vinden.

Er worden een aantal andere intrigerende theorieën voorgesteld, waarvan eén wordt voorgedragen door de historicus, James McQuiston. Zijn theorie draait om de “Knights Baronets van Nova Scotia”, een ridderorde die werd opgericht door koning James I. Door het lidmaatschap te verkopen kon een Schotse kolonie worden gefinancierd: “New Scotland”, oftewel Nova Scotia. Volgens McQuiston is het mogelijk dat de leden van deze Schotse orde de schat van Oak Island hebben begraven.

 

Een concurrerende theorie koppelt de legendarische schat aan de Duc D'Anville-expeditie - een gedoemde poging van de Fransen in 1746 om het vasteland van Nova Scotia terug te veroveren van de Britten. Volgens een scheepsjournaal dat werd gevonden in het historisch archief in Halifax, hebben Franse zeelieden, die voorafgaand aan de expeditie naar het gebied voeren, een schat begraven op een plaatselijk eiland – wellicht Oak Island?

De Oak Island-onderzoeker Cort Lindahl denkt dat deze theorie zou kunnen kloppen. Hij suggereert zelfs dat Thomas Jefferson en Benjamin Franklink werden geïnformeerd over de Franse schat en dat zij, als onderdeel van de Amerikaanse revolutie, patriotten inschakelden om de verborgen schatten te vinden. Lindahl haalt de Evans Stone naar voren, een stuk rots dat werd gevonden op Oak Island en is ingegraveerd met een pijnboom. Dit doet de onderzoekers denken aan de strijdvlag die werd gebruikt tijdens de revolutie. Op deze vlag stonden een pijnboom en de leus, “Appeal to Heaven” afgebeeld.

 

Al met al zijn er meer dan genoeg verhaallijnen uit te pluizen in seizoen 7. De “Fellowship of the Dig” gaat verder met zoektocht naar de originele Money Pit. En misschien, heel misschien, lukt het ze om die alsmaar ongrijpbare schat te vinden.