< Artikelen

Het leven van Dan Blankenship

Dan Blankenship

Op zondag 17 maart 2019 namen we afscheid van Dan Blankenship, een van s ’werelds meest onverschrokken schatzoekers. Hij werd maar liefst 95 jaar oud en stierf op vreedzame wijze aan een natuurlijke doodsoorzaak. Zijn persoonlijkheid werd beschreven als uniek en legendarisch en zo zal hij dan ook voortleven in ieders herinnering.

Zijn schatzoekersdagen begonnen in 1965 toen hij een artikel las over het Oak Island mysterie in de januari-editie van Reader’s Digest. Vanaf dat moment was de Amerikaanse veteraan verslaafd. Tijdens een interview in 2010 beschreef hij wat er vervolgens gebeurde – ‘Ik gaf het artikel aan mijn vrouw en ik zei, “lees dat eens” en ze las het en zei iets in de trant van: “dus wat?” Ik zei: “Nou, ten eerste is er een schat op Oak Island en ten tweede ga ik een grote rol spelen in het opgraven ervan.” Dat was het begin.’

In 1969 vormt hij samen met David Tobias een samenwerkingsverband onder de naam van Triton Alliance en koopt het merendeel van het eiland. In het begin van de jaren 70 verhuist de vader van drie kinderen het hele gezin naar het eiland. Zijn schatzoekersdagen breken aan en al snel begint hij met het bedenken van zijn eigen theorieën over geschikte zoeklocaties. Veel van zijn voorgangers richtten hun aandacht en graafwerk op de Money Pit zelf, maar Blankenship denkt daar anders over. Hij gelooft in het bestaan van een achterdeur die toegang verleent aan de Money Pit en hij graaft een schacht van ruim 71 meter diep, beter bekend als Borehole 10-X, in de nabijheid van de Money Pit.

Na de eerste opgraving laat Blankenship een camera in de schacht naar beneden zakken en ontdekt iets wat volgens hem een verloren schatkamer zou kunnen zijn. Hij maakt foto’s van mogelijke schatkisten en andere door mensenhanden gemaakte objecten en zelfs menselijke resten. Wanneer de schacht om hem heen begint in te storten, wordt hij bijna de 7e persoon die sterft op Oak Island tijdens een verkenningstocht in 10-X. Hij wordt op het nippertje omhooggetrokken.

The Curse of Oak Island: Seizoen 7 Sneakpeek

De daaropvolgende decennia worden getekend door een aantal dure rechtszaken over het eigendom van het eiland, die Blankenship’s activiteiten om de schat te zoeken ernstig belemmeren. Hoewel hij de legendarische schat uiteindelijk nooit heeft mogen vinden, heeft hij wel een aantal belangrijke geschiedeniswaardige, door de mens gemaakte objecten gevonden. Daarnaast heeft hij een gedetailleerde geschiedenis van het eiland samengesteld door middel van zijn verzameling aan duizenden documenten.

Het ontbreken van de schat leidde er echter wel toe dat de partner van Blankenship, David Tobias, zijn deel van het eiland wilde verkopen. Hij verkocht het in 2006 aan de Lagina broers. Sindsdien hebben de twee broers uit Michigan miljoenen geïnvesteerd in hun zoektocht. Blankenship was een vaderfiguur voor de broers, een mentor die een grenzeloze hoeveelheid aan waardevolle kennis over het eiland bezat. Een man die blijkbaar de leeftijd van een stuk hout kon vaststellen door eraan te ruiken.

Na jaren van bloed, zweet en tranen stierf Blankenship zonder de laatste geheimen van het eiland te ontdekken. En dat ondanks het feit dat hij tot het allerlaatste moment bleef geloven dat hij betrokken zou zijn bij de onthulling van het mysterie. Rick en Marty zetten zijn vastberadenheid voort en wellicht zullen zij degenen zijn die het 220 jaar oude mysterie van Oak Island zullen oplossen.