“Why Does Everyone Hate the English?”

Al Murray onderneemt een reis om de historische rivaliteit tussen Engeland en z’n naaste buren, Frankrijk, Duitsland, Wales, Schotland en Ierland te testen. In elk land onderzoekt hij samen met een comedian en trotse patriot sleutelmomenten uit hun gezamenlijke geschiedenis: de veldslagen, moorden, opstanden en revoluties. Samen proberen zij uit te zoeken waarom zoveel grieven nu nog steeds belangrijk zijn. Onderweg worden mythes ontkracht, niet zo wetenschappelijke experimenten gedaan, getrouwe historische reconstructies uitgevoerd, en nog het een en ander uitgehaald om de feiten op een rijtje te krijgen.

De serie wordt gepresenteerd door de gelauwerde comedian en geschiedenisfreak Al Murray, beter bekend door z’n alter-ego ‘The Pub Landlord’. Hij werkt samen met Antoine de Caunes in Frankrijk, Henning Wehn in Duitsland, Fred MacAulay in Schotland, Elis James in Wales en Andrew Maxwell in Ierland. Hun reis vindt plaats aan de hand van een social media-onderzoek over hoe mensen tegenwoordig denken.

Al en z’n collega-comedians graven diep in de geschiedenis, waarbij Als provocerende personage The Pub Landlord uitzinnige meningen geeft over de verschillende commentaren uit social media. Zijn opmerkingen zijn in de vorm van hilarische plaagstoten, die kenmerkend zijn voor z’n personage. Zoals met betrekking tot de veelgehoorde klacht in Wales dat de Engelsen in de jaren ’60 hun water hebben gestolen door een dal te laten overstromen en er een stuwmeer van te

maken. Is regenwater dat in Wales valt daarom meteen ook Welsh? Als The Pub Landlord in Wales uitglijdt over schapenpoep en op z’n kont terechtkomt, maakt dat z’n kont dan ook Welsh? Na deze komische intermezzo’s legt Al Murray het ware verhaal uit, hopelijk voordat de telefoon roodgloeiend staat van de klachten!